Generali dovršava akviziciju potpunog vlasništva nad Generali PPF Holdingom. Naziv kompanije promijenjen u Generali CEE Holding.

16. januar  2015.

Trst - Generali je ostvario stopostotno vlasništvo nad Generali PPF Holdingom B.V. (GPH) sticanjem i preostalog manjinskog udjela od 24% u vlasništvu PPF Grupe, u skladu sa sporazumima potpisanima 8. januara 2013. Sticanjem potpunog vlasništva nad GPH, holding kompanija koja posluje u Srednjoj i Istočnoj Evropi mijenja naziv u Generali CEE Holding B.V.

Predsjednik Uprave Generali Grupe Mario Greco izjavio je: "Ovo je završni korak važne transakcije za Grupu. Potpuno vlasništvo nad Generali CEE Holdingom B.V. konačno nam daje priliku da u potpunosti iskoristimo prednosti naše investicije, te ubrzamo tempo daljnjeg razvoja i unaprijedimo našu konkurentnost u regionu. Srednja i Istočna Evropa su jedno od naših ključnih evropskih tržišta, s jasnom perspektivom rasta i gdje je Grupa već nesporni lider u smislu profitabilnosti."

Zajedničkim ulaganjem Generali PPF Holding osnovan je 2008. godine kombinujući poslovanje obije grupe u Srednjoj i Istočnoj Evropi, stvarajući time jednog od vodećih osiguravača u regionu. Nakon odluke o ukidanju partnerstva, najavljenog u januaru 2013. godine i sticanju prvog dijela GPH akcija (25%) u martu iste godine, Generali je već držao 76% GPH-a i imao potpunu kontrolu nad upravljanjem kompanijom. Danas, najavljenim manjinskim otkupom i sticanjem potpunog vlasništva nad kompanijom, partnerstvo s PPF Grupom završeno je u potpunosti.

Kupovina preostalog dijela GPH dovršena je prema uslovima prethodno najavljenih tržištu za konačnu cijenu od 1.245,5 miliona eura.

Generali CEE Holding jedan je od najvećih osiguravača na tržištu SIE, koji bilježi značajnu profitabilnost i zauzima vodeću poziciju u mnogim od 10 zemalja regiona u kojima posluje.Takođe, Grupa nadmašuje regionalne konkurente u smislu profitabilnosti P&C segmenta zabilježivši do septembra 2014. kombinovani racio od 87,3%.

Tržište SIE četvrto je po veličini za Generali sa približno 3,5 milijardi eura premije u 2013. i s više od 11 miliona klijenata.